Hazırlık Atlama Sınavı Nedir? – Hazırlık Atlama Sınavı Nasıl Geçilir?


Hazırlık Atlama Sınavı Nedir? – Hazırlık Atlama Sınavı Nasıl Geçilir?

Hazırlık atlama sınavı, bazı üniversitelerin hazırlık sınıflarından sonra uygulanan bir yöntemdir. Devlet ya da vakıf üniversitelerinde hazırlık okuduktan sonra yeterli olup olmadığınız bu sınavlar ile resmileşir. Hazırlık atlama sınavı, aynı zamanda “proficiency” olarak da bilinmektedir. Ülkemizde de pek çok üniversitede dönemlik olarak hazırlık atlama sınavı uygulaması vardır.

Hazırlık atlama sınavı hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilmeniz de mümkündür. Hazırlık atlama sınavı için neler yapılması gerekir gibi soruların yanıtlarını da içeriğimizde görebilirsiniz. Bu sayede sınav için daha iyi bir şekilde hazırlanmaya da başlayabilirsiniz.

Hazırlık Atlama Sınavı Nedir?

Hazırlık Atlama Sınavı Nedir?

Proficiency hazırlık atlama sınavı, İngilizce eğitim veren üniversitelerin uyguladığı bir yöntemdir. Buna göre hazırlık sınıfını okumadan geçebilmek ya da hazırlıktaqn sonra lisansa devam etmek için bu sınavın verilmesi gerekir. Hazırlık sınıfından mezun olma hakkı kazanan kişiler de lisans eğitimlerine birinci sınıftan başlayabilmektedir.

Hazırlık atlama sınavı, İngilizce yeterliliği olan kişilerin başarılı kabul edildiği bir sınav sistemidir. Tıpkı IELTS ya da TOEFL sınavı gibi bu sınav da İngilizce bilgisini ölçme üzerine kurgulanmıştır. Ülkemizde de Boğaziçi, Koç, Sabancı gibi vakıf üniversiteleri bu sınavı uygulamaya sokmuştur. Aynı zamanda ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi gibi devlet üniversiteleri de hazırlık sınavını uygulamaktadır.

ODTÜ hazırlık atlama sınavı gibi sınavlarda diğer üniversiteler ile benzer sorular sorulmaktadır. Bu tür sınavlar da bir yılda toplamda üç kereye mahsus olmak üzere yapılır. Bazı üniversiteler sınav sayısını dört ya da beş olarak da belirleyebilir.

Örneğin Bilkent hazırlık atlama sınavı dönem araları da yapılırken ODTÜ böyle bir uygulama getirmemiştir. Bu yazımızda hazırlık atlama sınavı için neler yapılması gerekir sorusuna da kapsamlı bir yanıt bulabilirsiniz.

Hazırlık Atlama Sınavı Nasıl Geçilir?

Hazırlık Atlama Sınavı Nasıl Geçilir?

Boğaziçi hazırlık atlama sınavı gibi sınavlara hazır olmak adına uygulamanız gereken bazı taktikler bulunmaktadır. Bu tür hazırlık sınavları da tıpkı TOEFL ya da IELTS gibi dört farklı bölümden oluşur. Yine de bazı kurumlarda grammar türünde de soruların sorulabilmektedir. Genel – geçer bir sınavda ise aşağıdaki dört bölüm bulunmaktadır:

Yukarıdaki bölümlerin her birinin soru sayısı da birbirine oranla farklılık gösterebilir. Listening ve writing kısımlarının soru sayısı reading bölümüne göre daha azdır. Speaking bölümünde de daha çok temel cümle kurma üzerine diyaloglar bulunmaktadır. İsterseniz hazırlık atlama sınavı için yapmanız gerekenlere biraz daha yakından bakalım.

Hazırlık Atlama Sınavı Reading Çalışma Stili

Hazırlık Atlama Sınavı Reading Çalışma Stili

Hazırlık sınıfını başarılı bir şekilde geçebilmek için ilk önce reading kısmına odaklanmak gerekiyor. Reading, okuduğunu anlama üzerine çeşitli soruları bünyesinde barındırıyor. Reading bölümünde birden fazla metin bulunurken bu metinlerin her biri farklı konularda oluyor.

Hazırlık sınavını geçmede reading kısmının oldukça önemli bir rolü bulunmaktadır. Reading, diğer İngilizce sınavları arasında da en kapsayıcı alana sahip olan bölümdür. Bu kısımda hem cümle hem de kelime bilgisinin önemi de büyüktür. Özellikle de kelime bilgisinin geliştirilmiş olması reading kısmının geçilmesinde size çok yardımcı olacaktır.

Reading bölümünü başarı ile tamamlamak için sık sık İngilizce makaleler okumaya özen göstermelisiniz. Makalelerin konusunun da tek bir alanda olmaması önemlidir. Örneğin bir gün tarih konusunda makale okuduysanız diğer gün hukuk alanında makale okumayı denemelisiniz.

Hazırlık atlama sınavı için reading kısmında yer alan okuduğunu anlama soruları önemli bir yere sahiptir. Bu alanda başarı elde etmek adına metni okurken gözünüz ile taramayı da unutmayın. Reading bölümü, sınavda en fazla vakit harcamanız gereken bölüm olacaktır. Bu yüzden soruların yanıtlarını tarayarak tüm metni birden fazla kez okumanıza gerek kalmayacaktır.

Hazırlık Atlama Sınavı İçin Listening Çalışma Stili

Hazırlık Atlama Sınavı İçin Listening Çalışma Stili

Hazırlık sınavında başarılı olmak adına listening bölümüne de ağırlık vermeniz gerekiyor. Bazı üniversiteler listening ve writing kısmını aynı gün içerisinde yaparken bu kısmı geçemeyenleri bir sonraki aşamaya almıyor. Bu yüzden ister istemez listening bölümünü başarı ile geçmeniz gerekebiliyor.

Listening kısmındaki sorulara doğru yanıt vermek için sık sık İngilizce dinleme egzersizleri yapın. Bunu yaparken de mutlaka farklı aksanlara sahip olan kişileri dinlemeyi tercih edin. Ana dili İngilizce olmayan kişileri dinleyip anlamanız sizin işinizi oldukça ıkolay bir hale getirecektir. Bu sayede daha anlaşılır İngilizce konuşan kişileri daha rahat anlayabileceksiniz.

Bunun için de internet ortamında yer alan podcastleri dinleyebilirsiniz. İlgi alanlarınızı konu alan podcastleri dinleyerek hem kendinizi geliştirebilir hem de eğlenebilirsiniz.

Hazırlık Atlama Sınavı İçin Writing Çalışma Stili

Hazırlık Atlama Sınavı İçin Writing Çalışma Stili

Hazırlık atlamada writing yani yazı yazabilme kısmının da önemi oldukça fazladır. Bu kısım kimi zaman sınavın ilk aşamasında belirleyici rol oynayabilir. Writing kısmında başarılı olmak adına kelime ve bağlaçlar bilginizi geniş tutmalısınız. Akıcı ve doğru bir paragraf yazabilmek için bağlaçlardan sık sık faydalanmanız gerekecektir. Bu yüzden bağlaçlar konusuna dönüp bakarak çalışmanızı buna göre ayarlayabilirsiniz. Sitemizde de yer alan İngilizce bağlaçlar kısmını konu anlatımı olarak kullanabilirsiniz.

Writing bölümünde başarılı olmak demek sizin doğru cümleler kurabiliyor olmanız da demektir. Bu yüzden özellikle de noun clause, if clause, reported speech, relative clause gibi bölümlere de dönüp bakabilirsiniz.

Writing bölümü de tıpkı reading gibi pek çok açıdan bilgi ölçebilen bir bölümdür. Özellikle de cümleler arası geçişleri doğru bir şekilde sağlamak için paragraf yazımında kullanılan kalıpları öğrenebilirsiniz. Cümleler arası geçişleri doğru bir şekilde sağlamış olmak writing bölümünden alacağınız puanların garantisi olacaktır.

Hazırlık Atlama Sınavı İçin Speaking Çalışma Stili

Hazırlık Atlama Sınavı İçin Speaking Çalışma Stili

Hazırlık atlama sınavı kapsamında yer alan speaking bölümü de puan açısından önem taşımaktadır. Speaking kısmı, sınavda en çok korkulan bölümlerden de biridir. Fakat aslında konuşma yetisini basit bir şekilde ölçen bu bölüm oldukça kolaydır. Speaking konusunda daha özgüvenli olmak için elinizden geldiğince pratik yapmanız gerekiyor.

Speaking yetisini geliştirmek adına İngilizce öğrenen yakınlarınız ile pratik yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra çevrenizde varsa ana dili İngilizce olan kişilerle de diyaloğa girebilirsiniz. İngilizce konuşma konusunda kendinizi özgüvensiz hissediyorsanız cümle yapılarını da yeniden tekrar edebilirsiniz. Grammar konuları üzerine çok düşünmeden de belli başlı kalıplarla gayet akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilirsiniz.

Bu konuda daha az stres yaparak kendinizi alıştırmaya çalışmanız doğru bir hareket olacaktır. Bunun için de sık sık kendi kendinize de olsa İngilizce konuşmaya gayret edebilirsiniz.

Eklenme:

04 Aralık 2022 Pazar 14:24

-
Güncellenme:

04 Aralık 2022 Pazar 22:13





PAYLAŞ