Proficiency Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanılır?


Proficiency Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanılır?

Proficiency sınavı nedir ve bu sınava nasıl hazırlanmak gerekir gibi sorular sıklıkla gündeme geliyor.  Özellikle de yolu İngilizce eğitim veren üniversitelere düşenlerin ilk gündemi bu sınav oluyor. Proficiency sınavı, İngilizce yeterlilik seviyesini tespit eden bir sınav olarak lüteratüre geçmiştir. Bu tür sınavlarda çeşitli teknikler kullanılarak kişinin yabancı dil seviyesi ölçülür.

Biz de bu rehberimizde proficiency sınavı nedir ve proficiency nasıl yapılır gibi sorulara kapsamlı yanıtlar aramak istedik.

Proficiency Sınavı Nedir?

Proficiency Sınavı Nedir?

Proficiency sınavı nedir sorusuna aslında doğrudan proficiency kelimesinin anlamı ile yanıt verebiliriz. Proficiency ne demek diye soracak olursanız da bu kelimenin Türkçe’ye “yeterlilik” şeklinde tercüme edildiğini söylemek mümkündür. Proficiency sınavı nedir sorusuna da İngilizce yeterlilik sınavı şeklinde doğru bir yanıt verebiliriz.

Günümüzde üniversitelerin hazırlık sınavlarında uygulanan bu sınav ile öğrencilerin lisans birinci sınıfa geçme hakkı bulunmaktadır. Hatta proficiency yalnızca lisans okuma için değil lisans üstü ve doktora programları için de uygulanan bir sınav sistemidir. Bu sınav prosedürü sayesinde öğrencilerin İngilizce seviyeleri de tam olarak tespit edilmiş olacaktır.

Ülkemizde de her dönem uygulanan bu sonav sistemi genellikle ODTÜ, İTÜ, İstanbul Üniversitesi ya da Boğaziçi gibi okullarda yapılır. Bir nevi İngilizce hazırlık sınavı olan proficiency, 100 puan üzerinden puanlandırılmaktadır.

Proficiency Sınavı Nedir Nasıl Yapılır?

Proficiency Sınavı Nedir Nasıl Yapılır?

Proficiency sınavı nedir sorusuna sınavın içeriğinin nelerden oluştuğu yönünde de yanıt verebiliriz. Sınavın yapımı genellikle uygulandığı üniversitenin akademik takvimine göre belirlenmektedir. Her üniversite, kendi programına uygun şekilde yolda 2 ya da 3 defaya mahsus olmak üzere bu sınavı uygulayabilir.

Proficiency sınavı nedir sorusuna sınavın genel içeriği ile de kapsamlı bir yanıt verebiliriz. Sınav, herhangi bir değişiklik yapılmadığı sürece dört temel bölümden oluşmaktadır:

Yukarıda bahsi geçen bölümler iki farklı oturmda uygulanır. İlk oturumda listening ve speaking kısmı yer alırken ikinci oturumda reading ve writing kısmı bulunmaktadır. Elbette sınavın bölümlerinin uygulama biçimleri de sınavın yapıldığı üniversiteye göre zaman zaman farklılık gösterebilir.

Sınavın bir kısmı çoktan seçmeli sorulardan oluşurken bir kısmı da boşluk doldurmalı olabilir. Writing kısmında ise öğrencilerin küçük paragraflar yazması beklenmektedir. Sınavın her iki oturumu da genellikle aynı gün içerisinde yapılır. İlk oturumdan sonra öğrencilerin dinlenip yemek yiyebilmesi için ara verilir.

Proficiency sınavı nedir sorusuna en net yanıtı aslında okuduğunuz üniversitenin temel İngilizce bölümünden alabilirsiniz. Zira bazı okullarda aynı formatta yapılan sınav, bazılarında yfak da olsa farklı formatlarda uygulanabilir.

Proficiency Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanılır?

Proficiency Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanılır?

Proficiency sınavı nedir sorusuna yanıt bulabildiysek şimdi sınava nasıl hazırlanmak gerektiği konusunda konuşabiliriz. Proficiency exam için çok uzun dönemler boyunca çalışma kamplarına girmenize gerek yoktur. Temel İngilizce bilginizi ölçen bu sınav, diğer yeterlilik sınavları ile benzerdir. Fakat proficiency, yalnızca Türkiye’deki üniversite eğitimleri için geçerlidir. Yani bu sınavın TOEFL ya da IELTS gibi uluslararası düzeyde bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Proficiency sınavı nedir ve işleyişi nasıldır öğrendikten sonra şimdi sınava hazırlık süreçlerine bir değinelim.

Proficiency Çıkmış Soruları

Proficiency Çıkmış Soruları

Proficiency sınavı nedir ne değildir öğrenmek için uygulamanız gereken ilk yöntem kesinlikle çıkmış sorulara bakmak olmalıdır. Geçmiş yıllarda sorulan sınav soruları, aynı zamanda sizin sınava en iyi şekilde hazırlanmanızı da sağlayacaktır. Bu çalışma stili yalnızca İngilizce yeterliliği ölçen sınavlar için de geçerli değildir. Diğer pek çok büyük çaplı sınava geçmiş senenin çıkmış soruları üzerinden çalışıp başarılı olabilirsiniz.

Sınavın çıkmış sorularına online olarak ya da üniversite kütüphanesinden ulaşabilirsiniz. Buna ek olarak okuduğunuz okulun İngilizce hazırlık bölümünde de çıkmış sınav sorularının kopyalarını bulabilirsiniz.

Çıkmış soruları çözerken tıpkı gerçekten de sınava girmiş gibi süre tutmayı da ihmal etmeyiniz. Bu sayede evinizde ya da yurdunuzda kendinize küçük çaplı bir sınav provası yapmış olacaksınız.

Listening Becerinizi Arttırın

Listening Becerinizi Arttırın

Proficiency sınavı nedir sorusuna sınavın ilk kısmının dinlemeye odaklı olduğunu ifade ederek de yanıt verebiliriz. İngilizce dinleme egzersizleri yaparak sınavın ilk kısmında önemli ölçüde başarı elde edebilirsiniz. Listening alıştırmaları ile İngilizce seviyenizi de ileri boyuta taşımanız oldukça kolaydır. Ana dili İngilizce olan ya da farklı bir ana diline sahip olup İngilizce konuşan kişileri bol bol dinleyerek ufak notlar almaya gayret edin.

Listening alıştırmaları yapabilmek için de podcastleri kullanmayı tercih edebilirsiniz. Online platformlarda yer alan ve sizin de ilgi alanınıza hitap eden podcast serileri iş görecektir. Bunun yanı sıra sevdiğiniz filmleri ya da dizileri de altyazısız olarak izlemeyi deneyebilirsiniz.

İngilizce Seviyenizi Belirleyin

İngilizce Seviyenizi Belirleyin

Proficiency sınavına hazırlanırken ilk önce yabancı dil seviyenizi belirlemeniz de gerekiyor. Proficiency kitap kaynaklarını edinerek seviyenize uygun bir noktada çalışmaya başlayabilirsiniz. Sınav, her seviyeye hitap eden kapsamlı sorular içermektedir. Siz de İngilizce seviyenizi belirlediğiniz noktadan ilerletmeye devam etmelisiniz.

İngilizce seviyenizi yükseltmek için grammar yani dil bilgisi konularını da tekrar etmenizde fayda vardır. Her ne kadar proficiency kapsamında doğrudan dil bilgisi soruları sorulmasa da soruların içeriğinde grammar bilgisi gerektiren detaylar vardır.

Eklenme:

03 Aralık 2022 Cumartesi 03:06

-
Güncellenme:

04 Aralık 2022 Pazar 22:17





PAYLAŞ